КОУЧИНГ- менталната подготовка в голфа е от значение Списание GOLF & SPA/Юли 2012

Запитвали ли сте се с кого можете да разговаряте свободно, конфиденциално и открито за собствените си идеи, проблеми, възможностите за тяхното разрешаване, за развитието си като делови човек и предприемач, сърцат спортен аматьор, за нови житейски перспективи и промените които предстоят? И кой би ви изслушал и провокирал с правилните въпроси? Въобще кой, кого слуша днес?

В съвременната междуличностна комуникация по света това е професионалния коуч. Известен е афоризмът, че зад всеки успешен лидер, спортист, преуспял човек стои един…успешен коуч. 

Корените на коучинга са именно в спорта.Преди повече от 30 г. американският автор Тимоти Галуей открива подход за постигане на високи резултати в тениса. Той забелязва, че докато играят на корта, тенисистите говорят сами на себе си. Особено активно при неуспешни удари. Нарекъл феномена “вътрешен разговор между Аз 1 и Аз 2”:
„Винаги има “ вътрешна игра”, която се разиграва в ума ви, независимо каква “външна игра” играете… Осъзната, тя е решаваща за успеха …“, казва той. 

Вътрешната игра или вътрешния диалог е умствения и емоционален подход на голфъра по време на тренировка или състезание. Тя се изразява в отношението към всеки един удар, вярата в себе си и наученото на драйвинг ренджа,способността за ефективна концентрация, преодоляването на грешките и напрежението. Вътрешната игра и менталната подготовка са ключ към успеха или… провала. Персоналният коучинг работи за тяхното овладяване.

И в бизнеса, и в голфа коучинга е:

 • професионално партньорство между квалифициран коуч и клиент;
 • комуникационен подход за активиране на личен потенциал, който предизвиква размисъл и вдъхновява за постигане на определени цели; 
 • рефлексия към желаното, която служи като друга гледна точка в живота;
 • катализатор за осъзнаване и намиране на нови възможности/решения в професията, организацията и личния живот; 
 • доверие между партньори при пълна конфиденциалност в партньорските взаимоотношения.

Коучингът не е:

 • консултиране или съветване;
 • менторство или наставляване;
 • терапия;
 • преподаване;
 • треньорска работа или обучение;
 • нeвро-лингвистично програмиране (НЛП).

Най-важно за разликата между коучинга и други професионални услуги e проста – коуча няма отговори и не дава съвети! 
Той задава отворени въпроси, трениран е да слуша активно и насочено, подпомага клиента при разработване на визии и планове, създава условия за намиране на положителни решения. По презумпция той изхожда от факта, че клиента притежава всички ресурси, включително способността да открива и използва тези ресурси, за да постигне целите си: сега, в момента и напред, в бъдещето.

Известната PGA треньорка Sabana Crowcroft споделя: “Всеки голфър знае, колко е деструктивно да мисли върху последния (несполучлив) удар, т.е. в миналото; или да фантазира за удар, който въобще не се е състоял – в бъдещето. По време на суинга има само сега и тук, където мога да бъда ефективен”. Голф-дамата, изявен професионален коуч в голфа за любители и професионалисти, публикува неотдавна нашумялата си книга „KAGAMI golf“.Азиатската дума означава “огледало”, което още от заглавието подсказва факта, че играта на игрището рефлектира съзнателни или подсъзнателни елементи от актуалното ни състояние, личностното ни развитие, това, което реално се случва около нас, това, което е на сърцето ни.

Да, играта ни е своеобразно огледало на менталното и общото състояние в момента. А как можем да го осъзнаем, как можем да работим ефективно върху него? Как да излезем от обхваналата ни депресия след поредица от неуспешни удара или турнира?

Това са въпроси, които бихме могли да разискваме лично и на страниците на списанието.

Ето още един интересен факт от световната голф-сцена. Известна е страстта на Tiger Woods към червената фланелка. Твърди се, това въздейства върху неговите противници и е особен знак, че ако е облечен с такава, той ще спечели непременно състезанието.

Каква била контрамярката? Елементарна. И други състезатели възприели червеното облекло и парирали неговото “ментално предупреждение”. Впрочем именно неговата лична история с развода и бившата съпруга е най-показателния пример за ментален срив в съвременната история на голфа. Нима Tiger е забравил как да удря правилно малката бяла топка, която така промени живота на мнозина от нас? Със сигурност не, голф се играе и с мозъка…

Copyright © 2024 Kalev.bg. Всички права запазени.

bg_BGBG