Коучът като професионален фотограф /КАПИТАЛ/Кариери/Септември 2012

Древните гърци са казали: “Не тревожат проблемите, а отношението ни към тях…”

Тези от вас, които вече познават коучинга знаят, че професионалния коуч не дава съвети на клиента как да решава своите проблеми. Той задава единствено “отворени” въпроси, които рефлектират други гледни точки, подпомагат промяната на отношението към даден проблем или ситуация. Именно тук възниква въпроса за фокусирането към решения, една от ключовите задачи в системния коучинг.

Не считам, че въпроса “Какво смятате, къде е решението на Вашия проблем” ще доведе до по-смислен отговор от страна на клиента от този: “Че откъде да знам, нали за това съм дошъл при вас?”

Не ви ли се стува, че обществото ни, бизнеса, така коментираните политици, съседа ви, Вие, аз често избягваме взимането на крайно положително решение. Оставяме нещата да се развиват от самосебе си, отлагаме или търсим причините за една или друга проблемна ситуация в турското робство, съветската власт, международното положение и кризата, съседа, колегата, кмета…Насоченият към решения коучинг е изключително полезен, особено за хората, които носят “товара” на управлението, предприемачеството, отговорностите за други хора и процеси в организацията.

Описваме коучинга като “пътуване към себе си”, “комуникация за откриване на собствени ресурси, на решения”. Един предизвикателен процес, който не се случва от раз, а с фокусиране и последователна работа за решения.

Думичката “фокусиране” асоциираме с фотографията.Представете си професионалния фотограф: именно той първо търси, а след това фокусира старателно вниманието и оптиката на обектива си към обекта. Любителят с дигиталната камера щрака наляво надясно без много да му мисли. Професионалистът подготвя и обмисля дълго финалното натискане на спусъка.Снимката му трябва да съхрани динамиката, дълбочината, характера, нюансите от цветове или светлосенки на снимания обект.

В това “метафорично сравнение” коуча изминава, подобно на професионалния фотограф, последователен път на фокусиране върхо желаното решение. С волята, активното участие и с ресурса на своя клиент.

Известен е прагматизма в организацията и високата производителност на фирмите в немскоезичните държави. От моите дискусии с австрийката д-р Соня Радац и нейната забележителна експертиза за корпоративно управление на промяната чрез системен коучинг научих колко е важно да анализираме отношението към даден проблем: не чрез негативните констатации защо не можем да го решим, а чрез увеличаване броя на алтернативите за неговото решаване.

Много чуждестранни мениджъри в страната ни изтъкват един вече утвърден български феномен: при поставяне на задача и след обичайното “абе няма проблем” нашего брата скоро обяснява защо тя не може да бъде решена (от математиката знаем, че и негативното решение е решение…), а след това дава, евентуално, и положителни решения за изпълнение на поставената задача.В краен случай може дори да я изпълни!

Ето как подхожда коуча със своя клиент към

КРИТЕРИИТЕ ЗА НАМИРАНЕ НА РЕШЕНИЕ

Те са тези, които трябва да бъдат определени при задаване на следните въпроси:

По какво ще разберете, че сте намерили решението, което ви трябва?
Какво ще се промени в поведението ви, ако решението се е случило?
Какво, по ваше мнение, не трябва да се съдържа в търсеното решение за да бъде то положително?
Кои са критериите за доброто решение?…

и още други подобни.

Ако обясним на себе си, по какво ще разпознаем положителното решение, какво ще донесе на нас и околните, какви алтернативи има за постигането му можем да преминем към фазата на

РЕАЛИЗИРАНЕ НА РЕШЕНИЕТО

Да се върнем към примера с професионалния фотограф. Реализирането на решението е момента, в който клиента, след детайлно вглеждане през “обектива” на своя опит, разсъждения, желания и интуиции натиска “спусъка на промяната”. Картината (снимката) на решението е заснета!

Как изглежда тя? Това е въпроса, с който ще продължи разговора с коуча.

Дали отговаря на критериите споменати по-горе? 
Действително ли всички детайли от “проблемния” пейзаж са на нея? 
Какво ще кажат останалите за картината?
И най-вече: 
Махаме ли с ръка “за сбогом” на проблема зад нас?

През месец октомври, съвместно с ИКОНОМЕДИА нашата професионална организация International Coach Federation (ICF) ще има вълнуваща среща с Даян Бренън – коуч на НАСА. Със сигурност трийсетината места в нейния майсторски клас ще се окажат недостатъчни за всички, които желаят да научат повече за това как да помагаме на хората около нас, сами да намират решенията. Но пътят е пред нас, решения има, търсете ги с помощта на коучинга… Нали точно НАСА със своя “любопитко” е вече на Марс?

Copyright © 2024 Kalev.bg. Всички права запазени.

bg_BGBG